Gothic Architecture – En introduksjon

Gotisk arkitektur er en stil som begynte i Frankrike i det 12. århundre. Det var spesielt knyttet til katedraler og andre kirker. I Firenze, Italia ble den gotiske stilen utbredt i det 15. århundre e.Kr. England kunne se en rekke gotiske revolver i midten av 1800-tallet, og det spredte seg over andre deler av Europa. I Amerika, i det 20. århundre, ble denne stilen i stor grad brukt til kirkelige og universitetsstrukturer.

Gotisk stil legger vekt på vertikalplanet og har i stor grad skjelettsteinstrukturer. Gothic arkitektur strukturer har store glassmalerier som lar mer lys passere gjennom. Disse vinduene er vanligvis fokuspunktet for å designe andre strukturer av bygningen. Vanligvis har bygningene store glassvinduer, skarpe spisser, klyngekolonner, flygende støtfanger, ribbehvelvinger, spisse buer ved hjelp av ogive figurer og oppfinnsom skulpturelle detaljer. Flygende støttestenger ble brukt som et middel for å støtte høyere tak og slanke kolonner.

Byggematerialer brukt i gotisk arkitektur er vanligvis innfødte steiner. Men i Nord-Tyskland, Skandinavia og Nord-Polen, hvor de ikke var tilgjengelige, var forenklet provinsielle gotiske kirker bygget av murstein. Gotiske mursteinbygninger var knyttet til Hanseslig liga, en allianse av handels byer i Nordeuropa. Det er over hundre murstein gotiske slott over Nord-Polen bygd av Teutoniske riddere.

Den franske gotiske stilen har forskjellige sub-stiler, inkludert Rayonnant og Flamboyant-stiler. De gotiske katedralene i Frankrike er høyt dekorerte med statuer på utsiden og malerier på innsiden. De er bygget over flere påfølgende perioder, og den dominerende arkitektoniske stilen endres gjennom en bestemt bygning. I England ble gotisk stil mer gjenopplivet som et dekorativt, lunefullt alternativ.

Legg igjen en kommentar